Vierschaar 18, 2691 MT 's-Gravenzande
info@docwestland.nl

Dierenopvangcentrum Westland wil na de zomer eerste paal slaan

Als alles meezit, kunnen na de zomer “de eerste zeventig palen” de grond in voor het Dierenopvangcentrum Westland. Dat zegt voorzitter Ulbe Spaans in de WOS-talkshow Aan Tafel.

De plannen voor een dierenopvangcentrum zijn er al sinds 2018. Het gebouw moet komen aan de Vierschaar in ‘s-Gravenzande, nabij het Westlandse politiebureau. De initiatiefnemers willen er noodopvang en verzorging van alle dieren met problemen realiseren. Zo komen er een egelopvang en een knaagdierenopvang. Team Dierenhulp Westland gaat het vervoer van de gewonde dieren verzorgen.

“Daarnaast zijn er gesprekken gaande met bijvoorbeeld de wildopvang en andere voorzieningen, zoals een voedselbank voor dieren”, vertelt Spaans. “De prijzen voor levensonderhoud stijgen enorm en dus ook voor het onderhouden van dieren.”

In juli vorig jaar tekenden de initiatiefnemers en de gemeente Westland een erfpachtcontract voor de grond. “De volgende stap is de bouwvergunning, in die fase zitten we nu. Het wachten is op het verstrekken van de bouwvergunning. Wij verwachten dat dat voor de zomer plaatsvindt. Dan kunnen wij na de zomer de eerste zeventig palen de grond in stoppen.” Spaans geeft aan dat er nog wel wat geld nodig is voor de realisatie. Wie iets kan missen, kan contact opnemen via de website. “Er zijn al heel veel Westlanders die iets hebben toegezegd, ook grote bedragen. Maar we zijn er nog niet. We zijn overal tevreden mee.”

‘Geen asiel’

Maar waarom is zo’n dierenopvangcentrum precies nodig? Spaans: “Als je kijkt naar de gemeente Westland met meer dan 100.000 inwoners en heel veel dierenliefhebbers, dan zie je dat er eigenlijk nauwelijks een beleid is op dierenopvang. Maar er zijn ook geen dierenopvangmogelijkheden. Ik vind dat een gemis, omdat je te maken hebt met heel veel dierenliefhebbers die afhankelijk zijn van de capaciteit en vervoersbewegingen richting onze randgemeenten. Daar vindt nu de opvang plaats en dat is een onwenselijke situatie.”

“We hebben het nadrukkelijk niet over een asiel. Want dat is het beeld dat mensen vaak voor ogen hebben. In feite is het noodopvang van hulpbehoevende dieren”, aldus Spaans. Concreet noemt hij honden en katten die zijn weggelopen of gewond zijn, egels, konijnen en vogels. Hoeveel dieren er precies moeten worden opgevangen, is niet duidelijk. “Het lastige is, is dat er nu een spreiding is over gemeenten. Je zou al die locaties langs moeten gaan en op postcode moeten nagaan waar elk dier vandaan komt. Ik hoef je niet uit te leggen dat dat nauwelijks hard te maken is.”

Het hele gesprek met Ulbe Spaans is ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Laatste nieuwsberichten