Vierschaar 18, 2691 MT 's-Gravenzande
info@docwestland.nl

Dierenopvangcentrum Westland krijgt vorm, stichting nog op zoek naar geld

Door Evelyne Lammerding

Het lang verwachte Westlandse noodopvangcentrum voor dieren aan de Vierschaar bij het politiebureau, begint vorm te krijgen. ‘De fundamenten worden gelegd.’

De eerste dieren worden er over twee jaar opgevangen, is de verwachting. Stichting Dieren Opvang Centrum Westland is nog hard op zoek naar sponsors en fondsen om het gebouw van 3,5 tot 4 ton te financieren. 

Westland heeft over een paar jaar zijn eigen centrum voor noodopvang voor dieren. Verdwaalde honden, verloren katten, weggevlogen vogels of gewonde dieren worden dan opgevangen in het Dieren Opvang Centrum Westland.

De opvang biedt onderdak en zorg voor maximaal 72 uur. Is het huisdier dan nog niet opgehaald door de rechtmatige eigenaar, dan wordt het naar een dierenasiel in de buurt gebracht. Gewonde, wilde dieren die na 72 uur meer hulp nodig hebben, worden naar een daarvoor geschikt asiel gebracht.

Het Dieren Opvang Centrum Westland wordt gevormd door drie partijen die al samenwerken. Het gaat om de egelopvang, de konijnen- en knaagdierenopvang en de Westlandse dierenambulance, niet te verwarren met de bekende Haagse dierenambulance De Wijs die ook in Westland rijdt.

Tekening

Op de recent uitgebrachte bouwtekeningen is te zien dat het gebouw voor noodhulp aan dieren 24 dierenopvangruimtes krijgt. Zo is er een ruimte voor vogelopvang en een aparte kattenkamer, er komen er verschillende ruimtes voor besmettelijk zieke dieren en er zijn quarantaineruimtes. Daarnaast komen er 22 andere, noodzakelijke ruimten. Denk aan een technische ruimte, kantoorruimte en opslagruimtes. Buiten worden dertien parkeerplaatsen op een schelpenondergrond aangelegd. Er is voor deze ondergrond gekozen, omdat die natuurlijk, waterdoorlatend en een natuurlijke snelheidsremmer is. Fietsenstallingen ontbreken niet. “We hebben natuurlijk het liefst dat de mensen op de fiets komen,” zegt stichtingvoorzitter Ulbe Spaans.

Grond

Dieren Opvang Centrum Westland was voor de zomer nog druk met het verwerven van de grond aan de Vierschaar, vlakbij het politiebureau in Naaldwijk, maar nog op ‘s-Gravenzandse grond. Er is een jarenlange aanloop geweest naar de overeenstemming met de gemeente Westland. “Voor de zomer raakte dat proces in een versnelling door toenmalig wethouder Cobie Gardien en hebben we de grond verworven,” blikt Spaans kort terug. De stichting betaalt 1500 euro pacht per jaar aan de gemeente. “Over geld gesproken, het gebouw kost 3,5 tot 4 ton. Tot nog toe is 1,5 ton binnen. Dus er moet nog wel wat gebeuren,” zegt Spaans. De campagne voor sponsor- en fondsenwerving is net begonnen. “Bedrijven kunnen ons materieel en immaterieel sponsoren. Zo is er een bedrijf dat ons sponsort met een social media-campagne. We hebben mensen die belangeloos met ons meedenken. Alles over sponsoring kan je ook vinden op onze website.”

Bouw

Het eerste begin met de bouw is gemaakt. Het idee om de hulpbehoevende dieren eerst in een noodgebouw op te vangen totdat de definitieve opvang er staat, is van tafel. “Wij zetten het definitieve pand er direct neer,” aldus de stichtingvoorzitter. Bij het ontwerp van het gebouw is gelet op onder meer duurzaamheid. Zo komen er 45 zonnecollectoren om het pand van elektriciteit te voorzien. Omdat een deel van de buitenruimte wordt verhard voor bestrating, maar het regenwater toch ergens naar toe moet, komt er een waterberging. Twee silo’s met een capaciteit van 30.000 liter vangen het regenwater van het dak op. Dat water wordt gebruikt voor de schoonmaak en voor het doorspoelen van de toiletten.

Verder is het belangrijk dat het binnenin het gebouw van 15 meter diep en 40 meter breed niet te warm wordt. “Het moet een diervriendelijke plek worden,” verklaart Spaans. Hoewel het pand de afmetingen en de vorm van een kasdek heeft, kent het geen glas; daardoor wordt het te warm van binnen. Er wordt gewerkt met onder meer isolatiestaal. Tenslotte is op de juiste kleurstelling gelet. Het dierencentrum opent naar verwachting over twee jaar de deuren. “Hele enthousiaste mensen hebben het over een jaar. Gezien alle ontwikkelingen en onzekerheden, houd ik een slag om de arm en reken ik op twee jaar,” aldus stichtingvoorzitter Ulbe Spaans.

Laatste nieuwsberichten